Penktadienį, liepos 18 dieną, Klaipėdos „Švyturio“ alaus darykla, minėdama savo 230 metų jubiliejų, pirmą kartą Lietuvoje kviečia atvirai švęsti tarptautinę aludarių dieną. „Švyturio“ aludariai tą dieną atidaro daryklos vartus, edukuodami ir rodydami visuomenei, kas yra alus, kaip jis daromas ir kokia yra šio gėrimo kultūra.
„Sakytume, kad tai – atvirų durų diena, bet visgi darome daugiau nei tik vartų atkėlimą. Tai alus ir jo kultūra, atviri pokalbiai, namų aludarių geriausio alaus rinkimai ir vakarinis koncertas. Lankytojai nemokamai galės apžiūrėti, pauostyti ir paragauti tų garsiųjų miltelių, iš kurių verdamas alus, – apie salyklą juokdamasis pasakoja Andrius Bagdzevičius, „Švyturio“ produkto ir alaus kategorijos vystymo vadovas. – Norime, kad darykla nebūtų tiesiog fabrikas už sienų, juk turime turtingą istoriją Klaipėdoje. Todėl dovanojame miestui koncertą ir kviečiame aludarių dieną švęsti kartu. Tai proga, kai visi gali pasveikinti aludarius – tuos, kurie sveikina visus kiekviena proga.“
Penktadienį nuo 12 iki 19 valandos lankytojai bus kviečiami pažvelgti į „Švyturio“ alaus virimo procesą iš arčiau ir sudalyvauti pačių aludarių vedamose nemokamose ekskursijose po daryklą.
„Visi, turintys klausimų ar abejonių apie alų, ekskursijų metu galės drąsiai diskutuoti su mūsų aludariais. Ekskursijų metu bus galima pamatyti ir senovines horizontaliąsias alaus brandinimo talpas, kurias iš didžiųjų alaus daryklų turi tik „Švyturys“, – pasakoja A. Bagdzevičius.
Uostamiesčio aludariai savo daryklos kieme siūlys degustuoti šioje darykloje sukurtų alaus rūšių. Alaus someljė Jonas Lingys ir „Gero alaus parduotuvės“ ekspertai pasakos, kuo vienas ar kitas alus skiriasi, kokiems stiliams priskiriami. Daryklos-šventės teritorijoje bus įsikūrę barai, siūlysiantys dešimt skirtingų alaus rūšių.
Maistą aludarių dienos metu gamins virtuvės profesionalai – keturiuose šventei įkurtuose restoranuose. Meniu sudarė alaus someljė ir virtuvės šefas Donatas Dabrovolskas.
„Kiekvienas patiekalas šventėje bus rekomenduojamas su tam tikru alumi. Valgant svarbu žinoti, šalia kurio patiekalo kuriuo alumi mėgautis, kad būtų atskleistos abiejų geriausios savybės. Tad šalia alaus barų bus įsikūrę restoranai, kurie siūlys skirtingą kokybišką maistą“, – planus pasakoja „Švyturio“ atstovas.
„Raudonų plytų“ alaus dirbtuvės siūlys savo keturių sukurtų rūšių degustaciją. Šiose dirbtuvėse nuo 2013-ųjų rudens eksperimentai vyksta mažais kiekiais, verdant 60-80 litrų alaus partijas. O geriausiai pavykę „Raudonų plytų“ kūriniai perduodami į „Švyturio“ daryklą, kurioje išverdama 15 tonų šio alaus ir pastarasis pasiekia parduotuves ir barus. Taip pat „Raudonų plytų alaus dirbtuvių“ komanda šią dieną nuspręs, kas taps „Iššūkio namų aludariams“ nugalėtoju – vieną namų aludarį pakvies sukurti alų dirbtuvėse. Konkursui pateikti namų aludarių eksperimentai bus degustuojami komisijos narių ir paskelbtas nugalėtojas. Jo alus bus išvirtas, subrandintas, išpilstytas į butelius ir pristatytas parduotuvėse su kūrėjo vardu ant etiketės.
Šventinę dieną darykloje vainikuos 19.30 val. prasidėsiantis koncertas su grupėmis „Suicide DJ‘s“ ir „Golden Parazyth“. Įėjimas į jį, kaip ir visos dienos renginiai, – nemokamas.
Nors alus geriamas nuo senų laikų, tačiau diena aludarių garbei pradėta švęsti tik 2008 metais. Jos iniciatorius alaus rašytojas Jay Brooks, pamatęs ant daryklos durų lipduką su užrašu „Ar jau apkabinai aludarį šiandien“, nusprendė, kad šio amato atstovams skiriama per mažai dėmesio. Tad liepos 18-ą, aludarių globėjo Šv. Arnoldo dieną, jis pakvietė minėti kaip tarptautinę aludarių dieną, kuri palaipsniui paplito tiek Jungtinėse Amerikos Valstijoje, tiek už jos ribų. Šiemet ši šventė atkeliauja ir į Lietuvą.